1 kg omenoita
6 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
3 keltasipulia
3 valkosipulin kynttä
3 kg naudanjauhelihaa
Patu Rypsiöljyä paistamiseen
5 dl valkoviiniä
800 g tomaattimurskaa
200 g tomaattipyree
1 l lihalientä
4 kpl laakerinlehtiä
10 kpl timjamin vartta
10 kpl rosmariinin vartta
Suolaa ja mustapippuria
Lisäksi 1 pkt tuorepastaa
Parmesaaniraastetta
Pese ja kuori omenat. Poista siemenkota ja raasta omenat. Kuori porkkanat ja raasta. Leikkaa varsiselleri pieniksi paloiksi. Kuutioi sipulit pieniksi paloiksi.
Laita pannulle öljyä ja kuullota sipulit. Lisää raastetut omenat, porkkanat, sellerit. Jatka kuullottamista hetki. Ruskista toisella pannulla naudanjauheliha.
Laita uuni kuumenemaan 100 °C paistolämpötilaan.
Voitele gn-vuoka öljyllä. Kaada pannulta kaikki ainekset vuokaan.
Lisää lihaliemi ja valkoviini ja sekoita. Lisää joukkoon tomaattimurska ja pyree. Mausta laakerinlehdillä, timjamilla sekä rosmariinilla.
Laita vuoka uuniin ja anna hautua vähintään 3 h. Lisää nestettä tarvittaessa. Ota vuoka uunista ja tarjoa esimerkiksi keitetyn pastan kanssa.
1. Kotimaiset omenat sopivat raguun hyvin. Kokeile rohkeasti erivärisiä omenoita, niin saat kivaa vivahdetta ja makua.
2. Lounaskiireiden helpottamiseksi voit esivalmistella ja raastaa kasvikset jo edellisenä päivänä.
3. Simpukkapasta sopii ragun kanssa hyvin, mutta voit käyttää melkein minkä muotoista pastaa tahansa.